Οι παλαιοί Πόροι

Σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών, με το αυτοκίνητο, από τους Ν. Πόρους, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός των Παλαιών Πόρων. ή αλλιώς Πούρλιας. Ένας οικισμός χτισμένος σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του βουνού, με πυκνή βλάστηση, γάργαρα νερά και λιθόκτιστα σπίτια, που πολλά απ’ αυτά χρονολογούνται στο 18ο αιώνα. Ο οικισμός διατηρεί ακόμα την αυθεντικότητα του και αντιστέκεται στην αλλοτρίωση των παραδοσιακών πολιτιστικών χαρακτηριστικών, που επιφέρει η τουριστική ανάπτυξη.
Εξερευνήστε το βουνό, περπατήστε στα δάση με τα υπέρ αιωνόβια δέντρα, πιείτε νερό από τις γάργαρες πηγές ,θαυμάστε την υπέροχη θέα και πάνω απ’ όλα, κάνετε μία στάση σε μία από τις υπέροχες ταβέρνες του χωριού για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα.

Σε απόσταση 7χλμ από τους Ν. Πόρους και 5χλμ από τους Παλαιούς Πόρους, δεσπόζει ο γραφικός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα. Αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς για να απολαύσει τη θέα στο απέραντο γαλάζιο, να περπατήσει στα πλακόστρωτα σοκάκια του και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική των αναπαλαιωμένων πέτρινων κτισμάτων.