Εξορμήσεις

Τα Τέμπη ή Κοιλάδα των Τεμπών είναι κοιλάδα της Ελλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα. Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιόμετρα ενώ στο στενότερό σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός ο οποίος στην συνέχεια εκβάλλει στο Αιγαίο. Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από την Μακεδονία στην Θεσσαλία γι’ αυτό το λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.
Μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κτισμένο μέσα στο βράχο, και μέσα από την σπηλιά αναβλύζει αγίασμα. Το εκκλησάκι χτίστηκε σε αυτό το σημείο γιατί εκεί βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Χιλιάδες ταξιδιώτες επισκέπτονται τον ιερό αυτό χώρο με τα θεόρατα πλατάνια και την γραφική θέα του Πηνειού ποταμού, ενώ από πάνω προβάλουν τα βουνά Όλυμπος και Όσσα, δημιουργώντας δέος στους επισκέπτες. Για να περάσει ο επισκέπτης από την Εθνική Οδό στην Αγία Παρασκευή διασχίζει την κρεμαστή πεζογέφυρα.

Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο Όρος, το μεγαλύτερο μοναστικό σύνολο στην Ελλάδα. Τα Μετέωρα εκτός από ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας αποτελούν και ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο. Τα ξεκομμένα μεταξύ τους βράχια φτάνουν σε ύψος έως τα 400 μέτρα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως είναι αναγνωρισμένα ως διατηρητέο και προστατευόμενο μνημείο της ανθρωπότητας από την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες και συγκεκριμένα:
• Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή του Αναπαυσά
• Η Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη
• Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.
• Η μονή των Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ
• Η Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων)
• Η γυναικεία Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων)

Η Όσσα είναι βουνό της Θεσσαλίας, γνωστό επίσης με το όνομα Κίσσαβος. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια των Τεμπών και του Πηνειού απέναντι από τον Όλυμπο, του οποίου αποτελεί συνέχεια γεωλογικά και από τον οποίο χωρίζεται από την κοιλάδα των Τεμπών. Έχει μέγιστο υψόμετρο 1.978 m (Προφήτης Ηλίας).
Από γεωλογική άποψη, η Όσσα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αφού στη βάση της αποτελείται από κρυσταλλικά πετρώματα, που όμως σκεπάζονται από άλλα στρώματα εκρηξιγενών πετρωμάτων. Στις περισσότερες πλευρές της και κυρίως στις ανατολικές, υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χείμαρρους, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς με ένα τοπίο που συμπληρώνεται από καταρράκτες, λίμνες και απότομα βράχια. Η προς τη θάλασσα πλαγιά είναι δασώδης ένεκα περισσοτέρων βροχοπτώσεων αλλά και απότομη που καταλήγει στο ακρωτήριο του Κισσάβου , λεγόμενο και ακρωτήριο Δερματάς.

Πηγή: wikipedia.org